Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Lesníci bijí na poplach Bleskové povodně deficit vody nesníží, způsobí další ztráty

Bleskové povodně deficit vody nesníží, způsobí další ztráty

23. 05. 2019 - 14:13

Intenzivní přívalové srážky, které prochází skrz většinu území České republiky, potrápily nejen záchranné složky či obyvatele postižených obcí, ale i lesníky. Náhlý přísun vody se nestíhá vsakovat a místo toho, aby déšť řešil dlouhodobý deficit vody v půdě, splachuje svrchní vrstvy hlíny plné důležitých živin. Eroze půdy, podmáčený terén znemožňující práci v lese i další nemalé náklady na pročištění příkop a opravu propustů jsou následky posledních deštivých dní.

Kvůli dlouhodobému suchu vyprahlá půda ztrácí ze svých absorpčních schopností a přívaly vody kloužou po povrchu, přičemž strhávají svrchní vrstvy půdy a stékají do nižších poloh, kde působí další škody.

Nejhorší situace je na polesí Chvalčov ve Zlínském kraji, kde voda zaplavila i obývané části obce Rajnochovice.

,,V rámci polesí zatím nemáme hlášena žádná větší poškození na lesních cestách či stavbách, přesto již nyní musíme počítat se ztrátami v řádech statisíců. Silně podmáčený terén nám znemožňuje přístup do lesa a brzdí těžební činnost. V době přemnožení kůrovce, kdy je pro nás důležitý každý pracovní den, je to výrazná komplikace,“ vysvětluje vedoucí polesí Chvalčov Vojtěch Zapletal ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. a dodává, že další náklady na sebe nenechají dlouho čekat. ,,Hned po opadnutí vody nás čeká vyčištění příkopů a oprava propustů, ale i odklízení naplaveného dříví na lesních cestách.“

Další články