Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

PŘEHLEDNĚ: Která pravidla v boji s koronavirem se mění?

PŘEHLEDNĚ: Která pravidla v boji s koronavirem se mění?

foto: Vláda.cz

01. 11. 2021 - 09:26

Od dnešního dne, pondělí 1. listopadu, dochází k dalšímu zpřísnění opatření, která se zavádějí ve snaze utlumit pandemii koronaviru. Nejnovější změny se týkají testů i potvrzení o bezinfekčnosti. Večerník přináší přehledný seznam změn.

Co se ode dneška mění?

Zdravotní pojišťovny od dnešního dne přestávají platit preventivní testy na koronaviru. Jsou zde ale výjimky, ty budou mít například děti do 18 let. Absolvovat test zdarma, tedy proplacený pojišťovnou, mohou také lidé s příznakem koronaviru, které k testu indikuje lékař. A zdarma je budou mít také ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat a lidé plně očkovaní či částečně očkovaní. Cena testů je zastropovaná. Na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní test. 

Testy mají nově kratší platnost. PCR testy platí tři dny, antigenní pak jen den.

U dětí do 12 let není nutné dokládat potvrzení o bezinfekčnosti. Mohou tak běh omezení navštěvovat kroužky, restaurace i divadla.

Provozovatelé barů a restaurací musí nově kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti. Jde o test, očkování případně předělání koronaviru. V případě neplatného certifikátu by restaurace neměla službu poskytnout.

Není nutné hosta kontrolovat u vchodu, stačí, až když se usadí. Bezinfekčnost nebude třeba kontrolovat při odběru jídla s sebou a ani v restauracích v obchodních centrech.

Hned v osmi regionech je od dnešního dne nutné testovat neočkované žáky. Jde o ty, kde je nejhorší epidemiologická situace. České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

Další články