Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Premiér Babiš mluvil na brífinku o opatřeních proti koronaviru

Premiér Babiš mluvil na brífinku o opatřeních proti koronaviru

foto: Archiv

09. 03. 2020 - 10:00

Ministři z vlády Andreje Babiše mluvili dnes dopoledne na tiskovém brífinku po jednání Bezpečnostní rady vlády o opatřeních proti koronaviru. 

"Jsme země, která stále vyšetřuje původ viru, který se vyskytl u našich občanů. Spustili jsme akci Korona," uvedl na tiskovém brífinku po jednání Bezpečnostní rady státu premiér Andrej Babiš. Zároveň dodal, že se s účinností ode dneška nařizuje zákaz navštěv v lůžkových odděleních nemocnic.

"Domluvili jsme se na tom, že s ohledem na rychlé šíření koronaviru doporučujeme zvážit cestování s nejvyšším výskytem koronaviru," doplnil premiér.

"Cílíme skutečně na ta zařízení, kde může dojít k riziku nákazy," prozradil k uzavření nemocnic ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň dodal, že diskutovali také o otázkách terénních služeb. Tito pracovníci by pak měli podle ministra mít minimálně standardní roušku.

"Chceme v tuto chvíli pořídit zhruba 150 nových plicních ventilátorů. Doufáme ale, že takové vybavení potřebovat nebudeme. Nejsou žádné kritické případy, ale musíme být připraveni. Vláda dnes bude schvalovat nákup respitátorů. V tomto týdnu zhruba 190 kusů půjde do českých nemocnic," doplnil.

Ministerstvo zdravotnictví by mělo dostat seznam turistů od cestovních kanceláří, kteří se pohybují v rizikových oblastech.

"Na celnicích probíhá informování těch, kteří přijíždějí z rizikových oblastí, hasiči rovněž měří teplotu. Cílem je zvýšit informovat u těch, kteří se vracejí," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Zároveň dodal, že ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje i nadále cestovat do postižených oblastí.

Další články