Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Vinařský fond podpořil vinaře ve Zlínském kraji

Vinařský fond podpořil vinaře ve Zlínském kraji

foto: Archiv

19. 05. 2020 - 08:50

Vinařský fond dlouhodobě spolupracuje na podpoře výrobců vína a pořadatelů vinařských akcí s Jihomoravským krajem. K tomu se v loňském roce přidal také kraj Zlínský. Zesílené podpory se tak dočkala řada vinařů a pořadatelů vinařských akcí také ve Zlínském kraji, který má rovněž silnou vinařskou tradici a kde se nachází cca 1000 hektarů vinic.

Víno, vinařství a vinařská turistika mají silný zvuk i v nejvýchodnější vinařské podoblasti Moravy, folklórem a vinařstvím proslulém Slovácku, které zasahuje značnou částí právě do Zlínského kraje. „Tento region je jedinečný a stabilně láká zástupy turistů a milovníků vína. Proto jsme velmi rádi, že jsme se Zlínským krajem našli možnosti spolupráce a zvýšené podpory lidí, kteří se o dobré jméno vinařství v kraji nejvíce zasluhují,“ komentoval společné aktivity Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který jedná se Zlínským a Jihomoravským krajem o pokračování spolupráce i v letošním, v mnoha ohledech velmi složitém, roce.

O finanční podporu na pořádání akcí zaměřených na vinařskou turistiku a uchování tradic mohly u Vinařského fondu zažádat města, obce, spolky a další subjekty a dále byl program podpor zaměřen i na výrobce vína. V rámci spolupráce tak byly podpořeny akce Zlínské slavnosti vína, Tichá vína Reduta v Uherském Hradišti, Šlapání hroznů dívčí nohou v Boršicích, Žehnání Svatomartinského vína, Na kole vinohrady Uherskohradišťska, Putování Vinohradskou ulicí v rámci Slováckých slavností vína a otevřených památek v Uherském Hradišti, 41. ročník výstavy vín v Mařaticích, XII. ročník mezinárodní soutěže a výstavy mešních a košer vín - Cisterciácká pečeť nebo Výstava vín místních vinařů a vinařů z přilehlých obcí v Polešovicích. Těmto akcím se kromě finanční podpory dostalo také podpory mediální v podobě více než 100 mediálních pozvánek pro návštěvníky.

Podpora účasti na výstavách, přehlídkách, soutěžích a propagačních akcích vín byla poskytnuta např. vinařům a vinařstvím Vino Masarik, Vinařství Zlomek & Vávra, Vinařství Ovčáčík, Vinařství Jakubík, Vinařství Kovář nebo vinař Milan Turek.

Dobré jméno Slovácka u konzumentů vína i turistů ukazuje, že spolupráce napříč kraji přináší své ovoce a má smysl.

Další články