Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Vláda otevírá sportoviště a hobbymarkety

Vláda otevírá sportoviště a hobbymarkety

foto: vlada.cz

06. 04. 2020 - 17:40

Během pondělního odpoledne se sešla vláda Andreje Babiše, která se radila o tom, jak dále postupovat s opatřeními, které byli přijaté v posledních týdnech v rámci pokusu o co největší omezení rychlosti šíření nákazy koronaviru. Na tiskové konferenci promluvil ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula.

"S platností od zítřka se uvolňují aktivity nekolektivního sportu. Jde o aktivity, které se odehrávají venku, ne uvnitř. Povolujeme pohyb těchto osob bez roušek. Pokud někdo pojede na kole, poběží lesem, nemusí mít roušku. Zároveň však říkáme, že lidé na sportovištích nebudou moci využívat například sprchy, společné šatny. Od zítřka je možné, aby fungovaly kompostárny. Od čtvrtku mohou být otevřené prodejny hobby marketů, stavebnic a železářství," prozradil ministr Karel Havlíček.

"Všichni zákazníci ve všech provozovnách budou muset dodržovat nařízení o tom, že od sebe musí být ve vzdálenosti dvou metrů. Současně pro všechny bude povinnost mít na prodejně připravené rukavice, například ty jednoduché potravinářské," doplnil.

Na tiskové konferenci promluvil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Nechystáme žádné promořování populace. Nejsme na žádné exponenciální trajektorii, křivku se nám daří zplošťovat. I přesto, že počet testů dnes i v dalších dnech bude tůst, nemáme zde žádný větší problém, může dojít k dalšímu rozmělňování opatření," prozradil Vojtěch.

Slovo si po něm vzal epidemiolog Roman Prymula.

"Opatření zabránila nekontrolovatelnému nárůstu případů. A poskytla nám čas k přípravě dalších opatření. To, co nás čeká, je filozofie, jak postupovat dál. Je jasné, že je zde populace, která je výrazně zranitelnější. Ukazuje se, že být seniorem není tak rizikové, jako být nemocným seniorem. Další opatření budou realizována tak, aby neohrozila ty nejrizikovější skupiny populace. Následně můžeme postupně uvolňovat plošná opatření," řekl Prymula.

"Nechceme jít švédskou ani britskou cestou, nechceme uvolnit všechno najednou, nadále zde bude fungovat například chytrá karanténa," doplnil.

Další články