Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Výstava mu neprošla Zakázaný autor Ivan Langer?

Zakázaný autor Ivan Langer?
Zdroj: Nadace Bezpečná Olomouc

06. 06. 2019 - 09:27

Bývalý ministr vnitra, kontroverzní postava nedávných olomouckých kauz a dnes mimo jiné i básník Ivan Langer má problém: v olomoucké galerii odmítli vystavit jeho Sochobásně, s nimiž objíždí republiku. Zřejmě proto, aby nepřišly problémy z radnice. Langer v básních kritizuje současnou politickou scénu a dotýká se ožehavých společenských témat.

Co přesně je příčinou v tomto konkrétním okamžiku, těžko říci. Langer se například v poslední době vyjadřoval kriticky na adresu ministra kultury Staňka, bývalého olomouckého primátora. „Pro mě ten člověk není zklamáním, neměl jsem totiž žádná očekávání. Nechápu, jak se ocitl na ministerstvu kultury, já také nemám ambici vést Evropskou kosmickou agenturu,“ řekl pro Hanácký Večerník Langer. „Jsem překvapen jeho neohrabaností, neznalostí, neprofesionalitou, obalenou do sebejistoty a sebeuspokojení, že to, co dělá, dělá dobře,“ říká Langer. Podle jeho názoru se Staňkovi podařilo projekt SEFO zničit a bude obrovský problém najít pro něj v rozpočtu na rok 2020 finance. „Co provedl, je likvidace SEFA jako takového. Olomouc měla šanci dostat se na světovou mapu kultury a Staněk jde, a pošle do háje všechny ty lidi, kteří na tom desetiletí pracovali,“ řekl Ivan Langer.

Výsledek? Zakázaná výstava

Nejen kritika Staňka, ale i vládnoucí garnitury ANO, do které se Langer pouští ve svých básních, má zřejmě za následek, že v Olomouci své sochobásně nesmí vystavovat. Podle informací, které má Hanácký Večerník k dispozici, mu významný olomoucký galerista s omluvou odřekl výstavu, protože je závislý na příspěvcích města a kraje a nechce si z tohoto důvodu rozhněvat mocné. „Zase se bojíme říkat nahlas svoje názory. Zase žijeme v době, kdy se něco říká venku a něco doma. Bojím se to vysvětlit svým dětem,“ potvrdil nepřímo naši informaci Ivan Langer. Podle jeho slov měl galerista, kterého z pochopitelných důvodů nechtěl veřejně jmenovat, vážnou obavu, aby se eventuální Langerova výstava neobrátila proti němu.

Co píše Ivan Langer

Kniha „Sochobásně v síti“ je v pořadí třetí antologií trefných poznámek a poeticko-politických glos a „šlehů“, které Ivan Langer publikoval v uplynulém roce na svém profilu v sociální síti Facebook a kterými výstižně i provokativně komentoval aktuální politické a celospolečenské události a kauzy. Na výstavě autor představí 25 „Sochobásní“ – velkorysých plastik, které ztvárňují jeho nejzásadnější texty a glosy. Kniha „Sochobásně v Síti“ navazuje na dva úspěšné Langerovy tituly V Síti (2016) a V Síti 2 (2017). Chronologicky jsou v ní řazeny autorovy nejzajímavější a nejdiskutovanější facebookové statusy z uplynulého roku. Pro osvěžení paměti čtenáře jsou vybrané glosy doplněné o QR kódy, které odkazují na související články v online médiích.

Další články