Zde může být vaše reklama.
Sobota 27.7.
Svátek má Věroslav
Menu

Letní hudební akademie v Kroměříži bude!

Letní hudební akademie v Kroměříži bude!

foto: Archiv

29. 05. 2020 - 12:20

Třetí ročník Letní hudební akademie dirigenta Tomáše Netopila, která se uskuteční v termínu od 14. do 19. srpna, otevře letos studentům další atraktivní hudební obory - nově pod vedením Michaely Fukačové, Ivo Kahánka, Pavla Nikla nebo koncertních mistrů České filharmonie Jana Mráčka a Jiřího Vodičky. V rámci svého doprovodného programu - festivalu klasické hudby Hudební Kroměříž – zařadila poprvé i benefiční koncerty.

Studenti konzervatoří, vysokých škol a další mladí hudebníci se ke studiu na Letní hudební akademii Kroměříž mohou hlásit až do 19. června. "Mám radost, že se nám podařilo najít způsob, jak akademii uskutečnit v takovém rozsahu a s fantastickými umělci v roli lektorů,“ uvedl zakladatel a umělecký ředitel Tomáš Netopil.

Mladí hudebníci se tak mohou těšit na téměř pětidenní intenzivní výuku v deseti sólových oborech pod vedením těch nejlepších interpretů a odborníků. „Těší nás, že se nám už tradiční hudební obory podařilo letos doplnit o klavírní obor, pod taktovkou mimořádného pianisty Ivo Kahánka, violoncello s famózní umělkyní Michaelou Fukačovou a také komorní hru a violu se zakládajícím členem Pavel Haas Qartet - Pavlem Niklem,“ dodal Tomáš Netopil a upřesnil, že obor lesní roh se uskuteční ve spolupráci s Horn Festem Praha a jeho lektory budou Radek Baborák, Kateřina Javůrková a Petr Hernych.

Pro studenty bude letos připravena plnohodnotná výuka s lektory, ale i další aktivity vedoucí k dalšímu osobnostnímu rozvoji, jako je např. práce s trémou a média trénink. Nejlepší účastníci akademie budou oceněni Cenou Akademie klasické hudby, Cenou Zlínského kraje a Cenou LHAK. „Vybraným studentům jsme se navíc letos rozhodli poskytnout podporu v podobě částečného stipendia na školné a ubytování,“ doplnila výkonná ředitelka akademie Jana Kubáčová.

V průběhu konání akademie se také uskuteční dva benefiční koncerty, na nichž kromě vybraných studentů, laureátů minulého ročníku a dirigenta Tomáše Netopila vystoupí i samotní lektoři akademie. Výtěžek bude věnovaný na podporu umění a sociálních služeb pro ty, kteří byli výrazně zasažení situací v uplynulých měsících.

Orchestrální akademie ve spolupráci s Akademií klasické hudby se uskuteční v pozměněné podobě a její koncert zazní 13. září 2020 ve Dvořákově síni Rudolfina pod hlavičkou Mladé filharmonie Dvořákovy Prahy – Orchestrální akademie Kroměříž.

Podrobné informace a přihlášky naleznou zájemci o účast na webu akademie www.academykromeriz.com/prihlasky/prihlaska-solova-akademie/, kde se mohou až do 19. června 2020 hlásit. Samotná akademie proběhne od 14. do 19. srpna.

Více na http://www.academykromeriz.com

Další články