Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Cyklista ze Zlínska vybojoval 2. místo v nejtěžším závodě Evropy

Cyklista ze Zlínska vybojoval 2. místo v nejtěžším závodě Evropy

foto: Michal Láník

31. 08. 2020 - 10:18

Vzdálenost 2600 kilometrů, 40 tisíc metrů převýšení. Pár hodin spánku denně. Ultracyklistický závod Race across France je nejtěžším cyklistickým závodem v Evropě. Neprofesionální cyklista Michal Láník z Valašských Klobouk ho nejen úspěšně dokončil, ale v kategorii s doprovodným vozem dojel na druhém místě a vytvořil tak nejlepší český čas výsledek na této trase.

Ultracyklistický závod Race across France odstartoval 14. srpna 2020 v Mandelieu-La Napoule v Provance. Limit na dokončení závodu, jehož trasa vede dále napříč celou Francií od Středozemního moře, přes Alpy až na pobřeží Atlantiku, byl jedenáct dnů. Michal Láník trasu zvládl ujet za 6 dní, 2 hodiny a 31 minut. Nejrychlejší jezdec francouzský profesionální cyklista Jean-Luc Perez závod zdolal za necelých pět dnů.  

Během závodu se třiačtyřicetiletý Michal Láník potýkal s únavou, ale i zdravotními problémy. „Spal jsem v průměru 2 až 3 hodiny denně. Kromě toho mě potkaly i střevní obtíže, bolest kolene a chodidel otlačených od pedálů. Nicméně i tohle jsem s pomocí mého doprovodného týmu překonal,“ popisuje Láník. Na trase závodu ho směla doprovázet čtyřčlenná asistenční posádka, která se starala o potřeby závodníka. Denně Michal Láník ujel v průměru 400 až 500 kilometrů. Nejnáročnější byly podle něj především noci, kdy na trase nepotkal jediného člověka, jen tmavé vesnice.

Během závodu museli účastníci překonat téměř čtyřicetikilometrové převýšení především při přejezdu přes Alpy. „Alpy miluji a tak to byla pro mě výzva. Myslím, že jsem je přejel se ctí, i když byly i okamžiky na konci dne, kde jsem šlapal do pedálů rychlostí, za kterou bych se za normálních okolností styděl,“ vzpomíná Láník, který pracuje jako ředitel Domu dětí a mládeže ve Valašských Kloboukách a cyklistika je jeho velkým koníčkem.

Závodit začínal na horských kolech. Vyhrál mistrovství ČR ve 24 hodinovém i 12 hodinovém závodě. V roce 2018 skončil celkově 6. a 1. mezi amatéry v Austrálii na extrémním etapovém závodě Crocodile Trophy. Po tomto závodě přesedlal na silniční kolo a v roce 2019 vybojoval 4. místo na MS v ultramaratonu Glocknerman v Rakousku. Tímto umístěním si vybojoval kvalifikaci na RAAM – Race across America, nejtěžší závod planety napříč USA. Skvělým výsledkem na francouzském závodě kvalifikaci potvrdil a věří, že i tuto americkou výzvu zdolá. „RAAM je v tuto chvíli sen, velmi nákladná záležitost. Chce to najít silného partnera, zlepšit technické vybavení a důkladně naplánovat samotný průběh závodu. Ale věřím, že se na start postavím,“ uzavírá Michal Láník.  

Další články