Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Nominace repre Jedenadvacítku čeká start nové kvalifikace

Jedenadvacítku čeká start nové kvalifikace

foto: fotbal.cz

24. 08. 2021 - 15:41

Českou reprezentaci do jednadvaceti let čeká nový začátek. Nově se tvořící tým včele s novým realizačním týmem a hlavním koučem Janem Suchopárkem má před sebou dva kvalifikační zápasy na domácí půdě. Jan Suchopárek byl jmenován hlavním koučem české jednadvacítky v průběhu srpna, kdy přijal nabídku výkonného výboru FAČR a nahradil ve funkci Karla Krejčího.

Jednadvacítka má před sebou start nového kvalifikačního cyklu o postup na evropský šampionát, který v roce 2023 pořádá Gruzie a Rumunsko. Český tým má ve skupině G za soupeře Anglie, Slovinsko, Albánii, Kosovo a Andorru. Ve skupině už se odehrály dva zápasy v červnu. Andorra prohrála doma s Albánií 0:3 a v Kosovu 0:2.

„Osobně se těším na první sraz a jsem plný očekávání. Věřím, že splníme úkol, který stojí před námi. To znamená uspět v kvalifikaci. První dva těžké zápasy hodně napoví. Favorité jsou samozřejmě Angličané, ale postupový klíč se týká i týmů z druhých míst, takže třeba zápas se Slovinskem bude hodně důležitý,“ uvedl trenér Suchopárek na tiskové konferenci.

V prvních dvou zápasech (2. a 6. září) se utkají čeští mladíci se Slovinskem a Albánií. Oba zápasy se hrají na stadionu v Českých Budějovicích, oba mají výkop shodně v 18 hodin.

Trenér Jan Suchopárek se svými kolegy ve své první nominaci nevynechal i některé hráče, kteří již za jednadvacítku mají starty z minulosti. Mezi nimi je obránci Michal Fukala či Martin Vitík, záložníci Michal Beran, Adam Karabec, Michal Kohút a Pavel Šulc.

Posledně jmenovaný má ze všech hráčů v nominaci nejvíce startů, když za jednadvacítku nastoupil do 7 utkání, odehrál 379 minut a vstřelil jeden gól.

Brankářskou trojici tvoří Vladimír Neuman z Karviné a dva mladíci působící v zahraničí – Vítězslav Jaroš, který hostuje z Liverpoolu v irském St. Patricks, a Matěj Kovář působící v Manchester United.

„Věřím, že zkušenosti s hráči tohoto ročníku se dají využít hodně. Samozřejmě, v kontaktu úplně nejsme, ale když se potkáme, tak necítím, že by se ke mně hráči otáčeli zády a doufám, že to tak bude pokračovat. Většina hráčů byla už v devatenáctce, kterou jsme měli na starosti, plus mladší hráči, kteří to doplní. Kostra týmu by měla být vytvořena z hráčů, které znám, tedy ročníku 2000,“ pokračoval kouč, který dovedl výběr do 19 let na závěrečný turnaj mistrovství Evropy v Arménii před dvěma lety.

Mezi útočníky najdete Daniela Filu, který po letním přestupu do Mladé Boleslavi nastoupil do pěti ligových zápasů a dal dvě branky. Stejnou bilanci - pět startů a dva góly - má i útočník sparťanského béčka ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. A totožnou bilanci má i Tomáš Zlatohlávek působící na hostování ve Vlašimi ze Sigmy Olomouc. V druhé nejvyšší soutěži dal góly Chrudimi a Líšni.

Jednadvacítka se sejde v neděli 29. srpna večer v Benicích u Prahy, o den později se mužstvo přesune do jižních Čech. Ve středu čeká mužstvo předzápasový program již v Českých Budějovicích, kde ve čtvrtek 2. září vstoupí do kvalifikace zápasem se Slovinskem. „Myslím, že přípravu máme připravenou dobře a věřím, že nenastanou žádné mimořádné okolnosti, kvůli kterým bychom museli něco měnit,“ přeje si trenér Suchopárek.

Nominace
Brankáři: Vítězslav Jaroš (St. Patricks FC), Matěj Kovář (Manchester United), Vladimír Neumann (MFK Karviná).
Obránci: Denis Donát (Hradec Králové), Michal Fukala (Slovan Liberec), Adam Gabriel (Sparta Praha), Michal Hošek (Vlašim), Jakub Kolář (Fastav Zlín), Martin Vitík (Sparta Praha).
Záložníci: Michal Beran (Pardubice), Lukáš Červ (Pardubice), Kryštof Daněk (SK Sigma Olomouc), Filip Kaloč (FC Baník Ostrava), Adam Karabec (Sparta Praha), Michal Kohút (Slovácko), Štěpán Krunert (Teplice), Tomáš Ostrák (1.FC Köln), Vojtěch Patrák (Sparta Praha), Tomáš Solil (Pardubice), Pavel Šulc (Plzeň), Tomáš Zlatohlávek (Vlašim)
Útočníci: Daniel Fila (Ml. Boleslav), Václav Sejk (Sparta Praha).

Náhradníci:
Brankáři: Jakub Markovič (FK Pardubice), Ondřej Mastný (Manchester United), Šimon Pecháček (FC MAS Táborsko).
Obránci: Martin Cedidla (FC Fastav Zlín), Daniel Fišl (MFK Chrudim), Šimon Gabriel (FK Viktoria Žižkov), Štěpán Harazim (FC Hradec Králové), Daniel Horák (AC Sparta Praha), Daniel Chodora (FK Ústí nad Labem), Jan Knapík (FK Teplice), Robin Hranáč (Tatran Liptovský Mikuláš / SR), Jiří Mezera (1. FK Příbram), Karel Pojezný (FC Vysočina Jihlava), Martin Suchomel (AC Sparta Praha), Tomáš Svoboda (FC Vysočina Jihlava), Tomáš Vlček (FC Vysočina Jihlava).
Záložníci: Tomáš Jonáš (AC Sparta Praha), David Kozel (FK Dukla Praha), Jakub Křišťan (FC Sellior & Bellot Vlašim), Vasil Kušej (1. SK Prostějov), Ondřej Pachlopník (FC Viktoria Plzeň), Matěj Ryneš (AC Sparta Praha), Jakub Selnar (FC Vysočina Jihlava), Filip Souček (AC Sparta Praha), Michal Ševčík (FC Zbrojovka Brno), Matěj Valenta (SK Dynamo České Budějovice), Dominik Žák (FK Varnsdorf).
Útočníci: Tomáš Čvančara (FK Jablonec), Matěj Koubek (Bohemians Praha 1905), Matyáš Kozák (AC Sparta Praha), Ladislav Krobot (FK Ústí nad Labem), Adam Provazník (FC MAS Táborsko).

Další články