Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Na Slovensko a Skotsko Nominace repre: premiéra pro Adama Hložka

Nominace repre: premiéra pro Adama Hložka

foto: fotbal.cz

25. 08. 2020 - 13:35

Českou reprezentaci čekají v září dva zápasy Ligy národů proti Slovensku a Skotsku, které jsou na programu v Bratislavě a Olomouci. Nováčkem v nominaci trenéra Jaroslava Šilhavého je osmnáctiletý Adam Hložek.

Česká reprezentace se naposledy představila loni v listopadu v závěru úspěšné kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Koncem března měli Šilhavého svěřenci sehrát v USA přípravné duely s Mexikem a Hondurasem, jež ale byly po vypuknutí koronavirové pandemie zrušeny.

„Skládání nominace nebyla jednoduchá záležitost. Ale kostra týmu, která jde znovu do boje a vybojovala EURO, zůstává stejná. Dlouho jsme se neviděli a těšíme se, že budeme zase spolu,“ uvedl trenér Šilhavý na tiskové konferenci. „Další volná místa jsme nechali především pro ofenzivní hráče, konkrétně se jedná o dvě místa,“ pokračoval trenér. Konkrétní dvě jména budou oznámena do pondělního začátku srazu. „Jsem moc rád, že se ze zranění dostal. Naskočil znovu za Spartu a mužstvo s ním získalo sebevědomí. Začalo se jim dařit a ukázal svou roli, kterou má i u nás v reprezentaci. Při našem prvním zápase na Slovensku byl velkým lídrem. Je to pořád důležitý hráč,“ uvedl trenér na adresu Bořka Dočkala.

V nominaci je také talentovaný Adam Hložek, který pokud nastoupí, stane se nejmladším hráčem v historii českého národního týmu! Aktuálně nejmladším hráčem, který nastoupil za český národní tým je Jan Polák, který nastoupil poprvé na konci dubna 1999 v přípravném utkání v Polsku, kde odehrál posledních 15 minut. Tehdy mu bylo 18 let, 1 měsíc a čtrnáct dní. V době zápasu proti Skotsku bude Adamovi 18 let, 1 měsíc a třináct dní! „Hložek si o nominaci řekl svými výkony, proto jsme ho povolali. Adam může hrát na krajích i uprostřed, takže rádi jeho univerzálnost využijeme,“ řekl trenér. „Především jsme to konzultovali mezi sebou, zda jej povolat nebo ne. Rozhodnutí bylo jen na nás, ale komunikovali jsme se všemi,“ pokračoval trenér.

Následně bylo i o rok odloženo ME, jež se mělo uskutečnit v červnu a červenci. "Reprezentace se bude řídit striktně podle protokolu UEFA. Tým bude oddělený od veřejnosti, budeme izolovaní na hotelu a budeme respektovat veškerá hygienická nařízení a doporučení," řekl manažer týmu Libor Sionko.

První letošní reprezentační zápas Češi sehrají 4. září v Bratislavě, Skotsko budou hostit o tři dny později v Olomouci. Ve skupině Ligy národů mají ještě Izrael, s nímž se poprvé utkají v říjnu. "Sraz nás čeká v pondělí a od toho momentu hráči vstupují do režimu reprezentace, kdy máme na hotelu vlastní vstup, vlastní výtah, prostory budou dezinfikované, uklízení pokojů bude zrušené. Zkrátka myslíme na veškeré detaily. Patří k tomu samozřejmě i testy, které jsou nařízené před zápasy v určité dny. To platí jak pro pobyt v hotelu v Praze, tak poté v Olomouci. Chceme eliminovat veškeré vlivy a případné možnosti nákazy," prozradil Libor Sionko.

Nominace:
Brankáři:
Tomáš Vaclík (FC Sevilla), Jiří Pavlenka (Brémy), Ondřej Kolář (Slavia Praha).
Obránci:
Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Vladimír Coufal (Slavia Praha), Tomáš Kalas (Bristol City), Jakub Brabec (Plzeň), Ondřej Čelůstka (Sparta Praha), Ondřej Kúdela (Slavia Praha), Jan Bořil (Slavia Praha), Filip Novák (Fenerbahce Istanbul).
Záložníci:
Lukáš Masopust (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Sparta Praha), Tomáš Souček (West Ham), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Petr Ševčík (Slavia Praha), Alex Král (Spartak Moskva), Lukáš Kalvach (Plzeň), Adam Hložek (Sparta Praha), Jakub Jankto (Sampdoria Janov)
Útočníci
Patrik Schick (AS Řím).

Další články