Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

UEFA potvrdila Reprezentace v září budou hrát

Reprezentace v září budou hrát

foto: fotbal.cz

19. 08. 2020 - 19:52

Středeční videokonference generálních sekretářů všech 55 členských zemí UEFA přinesla potvrzení, že plánované zářijové zápasy reprezentací se uskuteční dle původně plánovaného programu.  Mužské reprezentace A a U 21 a ženský národní tým tak odehrají své zápasy v Lize národů, respektive v kvalifikacích o postup na ME.

Český národní  výběr pod vedením Jaroslava Šilhavého tak nastoupí 4. září na Slovensku a tři dny později v Olomouci proti Skotsku, tým U 21 se po dlouhé pauze poprvé od loňského listopadu představí v kvalifikačních zápasech v San Marinu (2. září) a proti Chorvatsku v Českých Budějovicích (7. září).

Ženy čeká dvojzápas proti Polsku – 18. září v Chomutově a po čtyřech dnech kvalifikační odveta venku.

„Po nějaké době dnešní videokonference přinesla poměrně příznivé zprávy, což všechny těší. UEFA pozorně monitoruje dění ve všech 55 členských zemích a dnes si vyžádala od všech generálních sekretářů detailní popis informací, které se týkají jak aktuální situace související s pandemií COVID-19 v každé zemi, tak s veškerými opatřeními spojenými se soutěžemi. Přestože má každá země nastolena svá vlastní pravidla, uskutečnění reprezentačních zápasů napříč Evropou to nebrání. Samozřejmě za podmínky, že týmy včetně hráčů a realizačních týmů před a po skončení zápasů absolvují přesně stanovený počet testů na COVID-19,“ uvedl Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Velkým tématem středeční videokonference byla debata nad otázkou, zda hráči po absolvování utkání v zahraničí musejí po návratu do svých domovských klubů za určitých zemí podstupovat povinnou karanténu.

„Jde o poměrně složitou situaci, protože každá země může mít pravidla vůči těm ostatním nastavena jinak. Nicméně dnes přišla pozitivní informace od většiny členských zemí ve smyslu, že hráči ani po návratu z „červené“, tedy rizikové země do svého klubu karanténu podstupovat nemusí. Samozřejmě v případě, že okamžitě podstoupí test na COVID-19 s negativním výsledkem. Jde o zásadní věc, protože se to logicky týká velkého počtu hráčů a nutnost karantény by měla velmi negativní dopad i pro samotné kluby,“ uvedl Pauly.

Po dnešní konferenci nadále platí, že v září na žádné z reprezentačních utkání nesmí do hledišť stadionů diváci.

Další články