Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Má vlast cestami proměn 13 krajských projektů je na putovní výstavě v Praze

13 krajských projektů je na putovní výstavě v Praze

23. 05. 2019 - 09:46

11. ročník výstavy Má vlast cestami proměn začal 18. května v Praze. Letošní ročník představuje 110 zdařilých proměn veřejných budov či prostranství. Zlínský kraj, který představuje 13 projektů, na vernisáži zastupoval radní Jan Pijáček zodpovědný za řízení dotačních programů a cestovní ruch.

Bylo potěšitelné, že tato výstava opět - tak jako každoročně - přilákala na památné místo naší historie – legendární Vyšehrad – stovky lidí z hlavního města i z celé republiky a ze Slovenska, kteří si se zájmem prohlédli fotografie dokumentující proměny zanedbaných míst a mnohdy i záchranu zchátralých objektů včetně řady památek. Za těmito proměnami se skrývá obrovská práce starostů měst a obcí, kteří často museli vynaložit velké úsilí, aby záměry, mnohdy některými oponenty považované za zbytečné, dokázali realizovat. Je satisfakcí, když jsou dnes prezentovány na národní výstavě a nesou silné pozitivní poselství i inspiraci pro ostatní,“ řekl radní Jan Pijáček. „Zlínský kraj také získal cenu za rekonstrukci Zámku Pohořelice, v němž vznikl Domov pokojného stáří. Obyvatelé Zlínského kraje se s částí výstavy budou moci seznámit při Dni Zlínského kraje, který se ve Zlíně bude konat v září,“ dodal Pijáček.

Karlovarský kraj se staral o kulturní program během vernisáže.

Za Zlínský kraj se na akci představily tyto projekty:

Drslavice - Revitalizace místa po zámečku Pepčín, který byl minulým režimem barbarsky srovnán se zemí. Pustá planina se tak po letech změnila na nové výletiště.

Staré Město - Základní umělecká škola. Vedle budovy MŠ, ve které měla provizorní a nedostatečné prostory Základní umělecká škola, byla vybudována nová budova ZUŠ.

Holešov – Zámek. Monumentální zámek, jeden z mála manýristických objektů v Evropě, vystavěný po roce 1650, se stal po znárodnění zanedbávaným "kulturákem". Zámek s unikátním barokním parkem koupilo město Holešov a nákladem skoro půl miliardy korun jej vrátilo do podoby reprezentativního panského sídla.

Otrokovice - Městská sportovní hala. Revitalizace sportovní haly ohrožené uzavřením pro špatný technický stav.

Ostrožská Nová Ves - Areál obecního úřadu. Výstavba nového obecního úřadu a knihovny, jejichž součástí byla rekonstrukce bývalé budovy kina.

Uherský Brod - Revitalizace přednádražního prostoru. Významná proměna prostranství před nádražní budovou na odpočinkovou zónu s lavičkami, stromy, trávníky a fontánou.

Karolinka - IC Zvonice Soláň. Myšlenka vybudovat stánek umění a zároveň zařízení poskytující informace o životě v tomto koutě Valašska.

Komňa - Bytový dům pro seniory. Obec Komňa odkoupila v roce 2015 od církve 20 let starou rozestavěnou budovy místní fary, kterou za pomoci dotace od MMR ČR přestavila na bytový dům pro seniory. V domě se nachází 10 bezbariérových bytových jednotek, společenská místnost a kaple.

Košíky - Dříve ruina ke zboření, nyní centrum všeho dění. Místo, kde na člověka i přes moderní rekonstrukci dýchne kouzlo staré slovácké chalupy, láska, úcta k předkům a tradicím, teplo domova, klid a pohoda.

Bystřice pod Lopeníkem - Muzeum Bystřice pod Lopeníkem. Rekonstrukce stodoly a domu č. 77 na místní muzeum.

Vlčnov - Rekreační areál Vlčnov. Rekonstrukce a modernizace stávajícího koupaliště. Proběhla rozsáhlá rekonstrukce prostoru původního koupaliště z roku 1955.

Huštěnovice - Rekonstrukce fotbalových šaten Huštěnovice v Olší. Fotbalové šatny z roku 1970, které byly stavěny svépomocí, byly již na hranici své životnosti. Rekonstrukce objektu byla téměř nemyslitelná. V roce 2017 zastupitelstvo obce rozhodlo zdemolovat stávající šatny a vystavět nový moderní montovaný objekt z obytných kontejnerů.

Zlín - Úprava Mariánského náměstí ve Zlíně-Štípě. Jde o komplexní přestavbu prostoru před chrámem Narození Panny Marie ve Zlíně-Štípě, který je významným poutním místem. Šlo o změnu dopravního řešení a vytvoření dostatečného a současně důstojného rozptylového prostoru před budovou chrámu.

Další články