Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

10 milionů korun Hejtmanství chce opět podpořit tvorbu filmů ve Zlínském kraj

Hejtmanství chce opět podpořit tvorbu filmů ve Zlínském kraj

25. 06. 2019 - 11:16

Celkovou částkou 10 milionů korun hodlá Zlínský kraj podpořit vznik hraných, dokumentárních i animovaných filmů na svém území. Pro filmaře již podruhé připravil dotační program, v jehož rámci budou moci pro natáčení svého filmu získat až 2 miliony korun.

„Chceme tím přispět k vytvoření optimálních podmínek pro zachování a především další rozvoj filmového průmyslu v našem kraji, který zde má dlouholetou tradici. Filmování přináší Zlínskému kraji řadu výhod. Produkční týmy využívají při natáčení služby a dodávky zdejších firem, nabízejí pracovní příležitosti místním filmařům, technikům, hercům i studentům. Zapomenout nelze ani na významný marketingový efekt spočívající v propagaci kraje a zviditelnění zdejších lokací z hlediska cestovního ruchu,“ vysvětlil radní Zlínského kraje Miroslav Kašný, jenž má ve své gesci oblast kultury.

Dotační program již schválili krajští radní a zároveň doporučili krajským zastupitelům schválit jeho rámec. Pokud tak zastupitelé učiní, bude program vyhlášen v druhé polovině června a příjem žádostí o dotaci bude probíhat v průběhu července a srpna. Podpora bude směřována na realizaci hraných, animovaných nebo dokumentárních filmů určených pro distribuci v kinech či pro vysílání v televizi a také epizodního dílu hraného nebo animovaného televizního seriálu. Dotaci v rozmezí od 50 tisíc až do 2 milionů korun bude možno využít nejen na vlastní natáčení, ale také na přípravné a postprodukční práce. Projekt musí být alespoň zčásti realizován na území Zlínského kraje.

Zlínský kraj svůj program na podporu audiovizuální tvorby poprvé vyhlásil v roce 2017. Obdržel celkem 22 žádostí o podporu, z nichž po vyhodnocení nakonec 10 miliony korun podpořil vznik šesti celovečerních filmů, z nichž některé už diváci měli možnost zhlédnout.

Další články