Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Nejstarší keramická soška Věstonická venuše je k vidění ve vlastivědném muzeu v Olomouci

Věstonická venuše je k vidění ve vlastivědném muzeu v Olomouci

foto: Lukáš Blokša

26. 11. 2019 - 14:25

O neuvěřitelném štěstí mohou mluvit zaměstnanci Vlastivědného muzea Olomouc, kterým se podařilo přemluvit své kolegy v Moravském zemském muzeu v Brně, aby jim propůjčili originál Věstonické venuše, nejstarší keramické sošky na světě. Soška dorazila do muzea dnes odpoledne, od zítřka bude přistupná veřejnosti.

Že se jedná o opravdu vzácný okamžik, dokládá i fakt, že je soška vystavovaná pouze při zcela výjimečných příležitostech, jakou byla  například v roce 2013 výstava Ice Age Art – Arrival of the Modern Mind (Umění doby ledové: Zrození moderní mysli) v Britském muzeu v Londýně nebo domácí výstavní projekt  Strážci paměti / 200 let muzejnictví v České republice, zahájený  v roce 2014.

V Olomouci je výstava venuše doplněná o předměty, které se nacházejí v argeologických sbírkách olomouckého muzea.

Transport tohoto mimořádně cenného artefaktu, starého téměř 30 tisíc let, i jeho vystavení podléhá výjimečným bezpečnostním opatřením. Je to také proto, že v roce 2004 odhadli američtí starožitníci hodnotu této sošky na 40 milionů dolarů.

Výstava Věstonická venuše poprvé v Olomouci ve vlastivědném muzeu začne zítra a potrvá až do 8. prosince tohoto roku.

Věstonická venuše

Věstonická venuše je keramická soška nahé ženy, vyrobená z pálené hlíny, pocházející z mladého paleolitu. Přesnější datové určení je mezi lety 29 000 až 25 000 před našim letopočtem. Spolu s několika dalšími figurkami z okolních lokalit je venuše nejstarší známou keramickou soškou na světě. 

Další články